Mad der er designet til afhængighed
Forskning har efterhånden vist mange gange, at noget mad gør os mere hooked, and andet.
Især forarbejdet mad med salt, sukker og fedt er en blanding vi som mennesker er bygget til at crave - og det er den slags madvarer vi oftest bliver afhængige af.
Det betyder, at det ikke er så mærkeligt, hvis du ofte føler du ikke kan styre ting som:
- McDonalds
- Slik
- Chips
- Chokolade
- PIzza
Med den viden får vi altså en del af forklaringen på, hvorfor noget mad så ofte trigger overspisninger. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er HELE sandheden.
For spisning er, som altid, komplekst.
Og en anden sandhed om spisning er, at det vi forbyder craver vi.
Slik, fastfood og forarbejdede fødevarer er sværere at spise uden at få lyst til at overspise OG hvis du forbyder det risikerer du, at du helt mister kontrollen og overspiser i store mængder.
Det er jo helt ærligt bare en rigtig ærgerlig situation og på mange måder kunne det da være dejligt, hvis der var en voksen tilstede i fødevarerindustrien, som sørgede for at udbudet at mad var bedre.
Men mens vi venter på dét..
Så kan du lære at tage sagen i egen hånd. For det er nemlig sådan, at når vi heler vores usunde forhold til mad, så begynder vi at kunne mærke den fysiske afhængighed for det den er og så kan vi øve os i at spise mængder der ikke trigger vores fysiske afhængighed.
For mig betyder det, at jeg sagtens kan spise 3-4 stykker chokolade dagligt, uden at det udløser en øget fysisk sukkertrang. Men når jeg f.eks over julen spiser mere sukker over juledagene, så ved jeg, at på 3.-4. dagen, så er min sukkertrang vækket og mere vil have mere.
Du kan altså lære at holde dig under din petitessegrænse (Vær obs på, at den er ikke ens for alle), og når du holder dig der, så får du det bedste af begge verdener. Du forbyder intet- og har derfor et afslappet forhold til ALT mad. Og du spiser ikke så store mængder af det forarbejdede hyper- afhængighedsskabende mad, at du bliver hooked og mister kontrollen. Win win.
Men det kræver at du arbejder med at hele dit forhold til mad først.
Det kan du lære på forløbet Successful Eating - der er rabat frem til på søndag
kH DItte