Vil du tabe dig? - så drop slankekurene!

Vil du tabe dig? - så drop slankekurene!

Har du også prøvet et hav af forskellige slankekure og været frustreret over at intet virker i længden? I dette blogindlæg får du forklaringen på, hvorfor slankekure ikke virker og, hvor du istedet skal lægge dit fokus.

Slankekure virker ikke

Hvis du er som de fleste, som vejer mere end de ønsker, har du sikkert været mere eller mindre på konstante slankekure gennem mange år. Hvis du har svinget mellem strenge kure og løssluppen overspisning, har du måske endda taget på hen over årene.

For mange går disse gentagne kontroltab og følelsen af nederlag ud over selvværdet. Mange tænker, at det må være dem, som er specielt dumme, svage eller håbløse. De tænker, at de burde kunne tabe sig og fortæller sig selv, at det burde være enkelt. De ved alt om sund kost, men alligevel varer deres vægttab i bedste fald kun kortvarigt og de tager hurtigt det tabte plus lidt ekstra på igen. Mange konkluderer, at de virkelig må være usædvanligt dårlige til at tabe sig, og føler, at det aldrig vil lykkedes for dem.

4 slags slankekure

Man kan dele slankekure op i fire kategorier. Mange har prøvet dem alle!

  1. Undgå at spise. Mest almindeligt er det at forsøge at undgå mad så langt op ad dagen som muligt.

  2. Restriktion af det samlede kalorieindtag. Normalt involverer denne tilgang, at det samlede dagsindtag holdes under en bestemt kaloriegrænse.

  3. Undgå bestemte typer af mad. Her udelukkes fødevarer som anses for fedende. Det kan være fedtholdige, kulhydratholdige eller kalorietætte fødevarer. Nogle udelukker de fødevarer som de ved de er tilbøjelige til at overspise. Sådanne madvarer beskrives som “forbudte” eller “ farlige”.

  4. I de seneste år er en fjerde form for diæt vist sig. Udadtil er den udsprunget af et ønske om at være sund, men for nogle dækker den over et ønske om at tabe sig. Her udelukker man også fødevarer, men det begrundes i den enkeltes ønske om at spise sundt. Det er der ikke i sig selv noget i vejen med. Men det er vigtigt at gøre sig klart, om der bag fødevarer restriktionerne, primært er et ønske om at tabe sig. Er der det, bør man være opmærksom på, om man bliver for sort/hvid i sin tilgang, så fokus kommer til at være mere på vægttabet, end på f.eks velvære.

Grunden til at det er vigtigt, at være ærlig over for sig selv omkring hvorvidt man er på slankekur, er, at de restriktioner man pålægger sig selv, har nogle ganske store psykiske konsekvenser. Den som er på kur, vil opdage at deres tanker vil fyldes med mad og spisning. Nogle vil opleve at tankerne om mad og spisning vil forstyrre deres koncentration og dukke op under alle dagens gøremål.

Ovenstående restriktive kure er dømt til fiasko. De er alle meget specifikke og strenge, og deres mål er at blive efterlevet 100 procent. Problemet med denne form for kure er, at de baserer sig på viljestyrke. Viljestyrken kan defineres som et forsøg på at overkomme naturligt begær og udskifte det med et stift regelsæt. Restriktive slankekure går imod menneskets naturlige begær, og vil i sidste ende altid udløse myteri.

Mange vil opdage at motivationen kan hjælpe de første uger, hvor entusiasmen er høj, og håbet for en ny og slankere krop betyder at kuren overholdes. Men efter et stykke tid daler motivationen og kuren brydes. Måske kun en lille smule. Men den strenge og restriktive kur har ikke plads til brud, og bruddet udløser en følelse af stor skam og nederlag. Typisk vil dette udløse, at man opgiver kuren og overspiser. Derefter vil man føle en stor skam og håbløshed og lover måske sig selv, at i morgen starter man på en frisk med kuren.

Dagen efter springer man måske morgenmaden over og er blevet så sulten, at man ikke kan stoppe igen.  Dagen bliver endnu engang afsluttet med overspisning. På denne måde sættes en ond spiral i gang. Restriktive slankekure udløser følelser af at have fejlet, som igen udløser overspisning. Overspisning udløser trangen til at gå på kur, og sådan kan årene gå og kiloene snige sig på.

For mange går år med denne form for kure ud over selvværdet. Man kan komme til at  bebrejde sig selv, at man har så lidt viljestyrke. Men sjældent har man stillet spørgsmålstegn ved om det en selv, eller den restriktive slankekur der er en fiasko.

Så hvis det er slankekuren, der ikke virker, hvad så nu?

Ofte handler overvægt om uhensigtsmæssige tanker og vaner omkring mad. Selvfølgelig handler det for nogle om manglende viden om ernæring, men min erfaring siger mig at 9 ud af 10 kvinder ved enormt meget om ernæring. Der hvor det bliver svært er, når de skal omsætte teori til praksis. Det skyldes for mange, at de har gammelt tankegods med sig, ofte helt fra barndommen. Tanker og overbevisninger, som får dem til at overspise, spise for meget sukker, undlade at bruge tid på sig selv osv. Hvis man kan få styr på det!. Altså ændre sine tankemønstre omkring mad og begynde at passe bedre på sig selv. Så opdager man, at man ikke har brug for at være på slankekur. Når man fjerner alt den spisning, som handlede om alt muligt andet end mad. Så vil man helt automatisk tabe sig.  

Vægttab uden slankekur

  Ved at arbejde med dine tanker omkring din spisning, kan du altså komme dine overspisninger til livs. Her tænker jeg på:

  • Kæmpe portioner (usund) mad indtaget på kort tid

  • Spisning af vane, fordi "det plejer vi"

  • For store måltider

  • For megen slikkeri i løbet af dagen.

  • For lidt grønt, for meget kaffe osv.

Du kan starte allerede i dag med mit online krusus “Successful Eating”.


Kh Ditte

Kropsidealer går i arv
Skønhedskonkurrencer er hverdagskost for de fleste kvinder