Hvad sker der i hjernen, når du spiser sukker, fedt og salt?
For at forstå hvad der sker i hjernen, når vi spiser sukker, fedt og salt, må vi dele vores spisning op i to.
At spise
Trangen til at spise
Lad os først se på, hvad der sker, når vi spiser.
Når vi spiser mad der er rig på sukker, fedt og salt stimulerer vi hjernen ekstra meget og der udløses elektriske signaler mellem vores hjerneceller som igen udløser stoffer i hjernen. Disse stoffer kan give os en følelse af tilfredshed, virke smertestillende, mindske stress og berolige os.
Det at spise kan altså udløse potente stoffer, som give en effekt sammenligneligt med morfin og heroin.
Man kan sige, at hulekvinden i os var -og er skabt med en forkærlighed for mad med en kombination af sukker, fedt og salt.
Men hvad sker der, når vi får trang til at spise, altså når vi simpelthen ikke kan lade være med at tænke på den pose slik der ligger i køkkenskabet?
Mens morfin/heroin-lignende stoffer får os til at spise for meget, er det stoffet dopamin der får os til at opsøge vores yndlingsmad (også selvom vi skal en tur ud i regnen - eller finde en stol frem og fiske slikposen ned fra øverste hylde)
Dopamin er nemlig det stof der fik hulemennesket til at fokusere på og arbejde for at opnå det der er vigtigt – at skaffe mad.
Man kan kalde det forventningsglæde-stoffet. Det stof der minder os om, hvor fantastisk de lakridser der ligger på øverste hylde, inde bagerst vil smage og hvor godt vi vil føle det, når sukkeret rammer os.
Med den cocktail af kemi er det jo ikke så underligt at du pludseligt ser dig selv sætte dig ud i bilen og drøne afsted efter forsyninger vel?
Derfor er det så vigtigt at forstå den afhængige hjerne, og hvordan du bryder afhængigheden – når du gerne vil tabe dig.
For forstår du ikke, hvordan du bryder afhængigheden så er enhver kostomlægning dømt til fiasko fordi din afhængighed i sidste ende vil trumfe den sunde fornuft.
At bryde afhængigheden af sukker, fedt og salt er præcis det du lærer på forløbet "Successful Eating"
Kh Ditte